måndag 30 augusti 2010

Amerikansk majonnäs

På prinsessornas tid använde man inte begreppet "lätt" för alla rätter med lite mindre fett i. Annars är det här lättmajonnäs. Jag använde det igår i en pastasallad. Det är möjligt att det inte är rätt recept för majonnäs som ska klickas ut lite dekorativt, eftersom utseendet är annorlunda. Amerikansk majonnäs blir lätt transparent, men precis lika fluffig. Det går också att tillsätta lite vispad grädde före serveringen, men det har jag inte gjort.


Rör ihop:
1 ägg 
1,5 dl olja
salt
en aning kajenn eller vitpeppar
1/4 - 1/2 tsk bordssenap (dijon t ex)
1/2 msk vinäger

Alla ingredienserna ska ha samma temperatur. Annars får majonnäsen inte rätt konsistens. Det fungerade att göra som ovan, men annars ska man ju alltid tillsätta oljan droppvis som sista ingrediens.

Vispa ihop:
1,5 dl kallt vatten
2 msk majsena

Ställ kastrullen på medelvärme och vispa hela tiden. När blandningen tjocknar kan man minska värmen. Fortsätt vispa kraftigt en minut. Tillsätt den skedvis kokhet till äggblandningen under kraftig vispning. Såsen kan smaksättas som vanlig majonnäs.