måndag 27 september 2010

Havresoppa

Jag sätter etiketten frukost, men jag tror det snarare blir kvällsmat. Det här receptet kommer från Prinsessornas Kokbok.

1,5 dl ångpreparerade havregryn
2 l vatten, salt
2,5 dl tjock grädde eller mjölk
(10 st. sötmandlar)
12 fina katrinplommon

Skölj katrinplommonen. De får ligga i blöt i lite kallt vatten några timmar och kokas mjuka på svag eld.
Grynen kokas mjuka i vatten och passeras. Soppan hälls tillbaka i den ursköljda kastrullen och späds med vattnet som plommonen kokat i. Den smaksätts försiktigt med socker och salt. Grädden slås till hårt skum i soppskålen. Den kokande soppan hälls över under vispning. Den skållade och skurna eller malda mandeln samt plommonen läggs i. Soppan serveras medan den är skummande och varm.
Anm.: Grädden kan uteslutas, soppan späds då med lite mjölk. Plommonen kan utbytas mot 1 dl russin.