onsdag 10 november 2010

Förvaring av fett

Tips från Erna Horn, den moderna husmoderns rådgivare:

Om man inte har ett kylskåp finns det ändå bra sätt att kyla smör. Det bästa är att ha ett keramikkärl med dubbla väggar, där kallt vatten mellan dessa kyler smöret genom den porösa keramiken. En enkel variant är att låta en blomkruka av lera suga sig full med kallt vatten och att stjälpa denna över smöret. Hålet i bottnen ska stoppas med en kork. Man kan också förvara smör i kallt rinnande vatten (troligen menar hon en bäck). Härsket smör kan räddas om man knådar det med salt, ättika och vatten. Om inte det hjälper kan man knåda det med vatten och bikarbonat. Om smöret är mycket härsket kan man koka det tillsammans med färsk mjölk. När det har kallnat kan man använda det till matlagning.

Stekfett kan man klara om man kokar upp det med lika mycket kall mjölk och låter det koka tills fettet flyter på ytan. Efter att det kallnat kan man skilja fettet från mjölken.

Härsket fläsk - där tar man bort de yttersta kanterna och lägger det en dag i ättiksvatten. Sedan steker man det med mycket lök.

Om man har skurit späck för grovt, så att "grevarna" inte har utlöst allt sitt fett vid smältningen, kan man riva dem i köttkvarn för att få ut det sista fettet.

Härsken matolja blir god igen om man tillsätter några droppar salpetergeist (vilket jag efter googling har förstått att rör sig om salpetersyra som efter viss behandling förlorar sin styrka) och låter oljan stå 20 minuter i hett vatten, så att det blir varmt. Efter kylning är oljan god igen. En annan metod är att filtrera olja genom pulvriserat träkol.