tisdag 22 februari 2011

Krautkrapfen

På Staimers konditori i Memmingen brukade det åtminstone för några år sedan vara dagens rätt en gång i veckan. Då brukade folk hämta sig en aluminiumform att värma upp i ugnen och njuta av. Det här är en riktigt gammal bayersk rätt, som dessutom är mycket billig, och faktiskt inte alls så jobbig att göra. Men det lönar sig inte att laga bara för en person, så då får man väl frysa in resten.


Först gör man en pastadeg på 400 g mjöl, lite salt, 2 - 3 ägg och lagom mycket vatten och kavlar ut den i 2 - 3 omgångar, så tunt det går, men i samma form som kanelbullsdeg. Sen steker man 70 g bacontärningar (eller mer), tillsätter 500 g surkål och ett hackat äpple och steker tills allt får lite färg. Därefter brer man fyllningen över degen och rullar ihop till en 4 - 5 cm tjock rulle och skär denna i 4 - 5 cm långa bitar, som sätts med snittytan uppåt i en smord form (fettet ska helst vara grisflott). Häll 1 cm kött- (eller annan) buljong över och grädda i 175 grader ca 30 minuter tills ytan blir knaprig. Man kan lägga extra flott över, men det behövs inte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar