måndag 14 februari 2011

Tyska biffar

Prinsessorna antyder därmed biffarnas ursprung, men det är i varje fall inget särskilt känt tyskt recept. Hur som helst är det ett bra sätt att använda restkött på. Jag hade både skrymmande köttben och soppkött kvar i frysen sedan inköpet av den halva grisen, så det blev gulaschsoppa (recept ur Vår kokbok) på hälften av köttet, samt av spadet, och sedan tyska biffar ur Prinsessornas.

250 g kokt eller stekt kött
1 gul lök
skalet av 1-2 citroner
körs lättast i hushållsmaskin, alternativ mals flera gånger i köttkvarn.
Tillsätt 
1 dl skorpbröd uppblött i 2 dl mjölk
1 ägg (eller 2 vitor)
2 msk persilja
2 msk smält smör
salt, peppar

Panera i ägg och skorpmjöl. Gör en sås på hackad lök, smör, mjöl, buljong, grädde och citronsaft. Citronsmaken gör faktiskt susen.


När nu rätten hette tyska biffar, gjorde jag också knödlar till istället för att koka potatis.

Dessutom blev det äpplekaka efter ett "traditionellt fränkiskt recept". Äpplehalvor skulle marineras med socker, russin och rom och sedan bakas i ett pajskal med lock (mördeg med ägg), och även om jag delade halvorna en gång till blev det lite väl grov äppelkaka. Smaken med romrussin var dock god. De är lite speciella, människorna från Franken, talar i falsett och äter äpplekaka på halva äpplen.