lördag 16 april 2011

Gräddkaka på annat sätt

Det här är ett gammalt recept från östra Tyskland, d v s långt österut, inte bara gamla DDR:s område. Och gräddkakan har troligen glömts bort under de år, som man inte längre fick tag på gårdarnas syrade grädde, och innan crème fraiche började införas västerifrån. Det är en lättgjord och riktigt smaskig kaka. Rekommenderas!

Gör en vanlig vetedeg på 2,5 dl mjölk, d v s halv sats (jag har gett upp kokboksförfattarens värdelösa degrecept), låt den jäsa, kavla ut den i en långpanna, nagga den och låt den jäsa lätt igen.

Koka lite mannagrynsgröt på 2,5 dl mjölk, 2 msk mannagryn, 1 krm salt och 1 msk socker och låt svalna. Tvätta 3 msk bruna och 3 msk svarta russin eller alla russin av samma sort och torka dem väl. Blanda 3 bägare à 200 g crème fraiche med 2 ägg, 1 msk socker och gärna muskotblomma. Jag hade bara i 1 krm, men det kan säkert vara mer.

Bre den svalnade gröten över degen. Strö över russinen. Bre över gräddsmeten och grädda en halvtimme i 200 grader. Strö över socker när kakan är het.  Njut!