fredag 15 april 2011

Sopptillbehör 4

Det finns oräkneliga möjligheter att göra en soppa lite mer mättande, inte bara "klimp".

Skumbiskuit: Vispa 2 äggvitor och sila försiktigt i 2 msk mjöl och lite salt. Häll detta snabbt i den kokande soppan och lägg på locket medan kastrullen tas från elden. Därefter tar man upp skummet och skär det på ett fuktat bräde i småbitar, som man sedan lägger tillbaka i soppan.

Guldtärningar: 2 småfranska skärs i småbitar och doppas i en smet av 2 vispade ägg, 3 msk mjölk och litet salt. Täck över och låt dem suga sig fulla. Stek eller fritera tärningarna i fett, lägg dem i sopptallrikar och häll soppan över.

Osötade soppmakroner: Gör en mördeg av 150 g mjöl, 50 g smör, salt och 1 äggula, ev. också med lite sur grädde. Kavla ut och ta gärna ut stjärnformade kakor som bakas i ugn. De här kan gärna göras i god tid, men läggs inte i soppan förrän direkt vid serveringen.