måndag 18 april 2011

Sopptillbehör 5

Söta soppmakroner: 2 äggvitor vispas hårt med 100 g socker, man droppar i citronsaft och tillsätter 100 g malda sötmandlar med en aning bittermandel. Så gör man små högar på plåten och gräddar dem i svag värme.

Bakade ärter: Tjock pannkaksdeg på 2 msk mjöl, 1 ägg, lite mjölk och salt trycks ut genom grova hål i ett durkslag i frityrfettet. De guldgula "ärterna" tas upp med hålslev.

Flädle: Tunna pannkakor skärs i strimlor och läggs i soppa.

Soppbiskuit: Vispa 3 äggvitor och tillsätt försiktigt gulorna, 60 g mjöl och salt. Bred ut massan fingertjockt på en plåt och grädda i svag värme. Skär kakan i fyrkanter och lägg i soppan. Bokens tidigare ägare har kryssat för detta recept, precis som bakade ärter, vilket man numera kan köpa färdiga i varenda affär.

Skinkbitar: 3 franskbullar rivs, läggs i 1 kopp mjölk och kramas därefter ur. Sedan blandar man degen med 100 g hackad skinka, 1 msk rört smör och 3 äggulor. Därefter smaksätter man massan med salt och kanske buljongextrakt, blandar i de vispade äggvitorna och brer ut detta på en plåt. Efter gräddningen skär man ut trekanter eller romber.