måndag 2 maj 2011

Ängssyresoppa

Jag har en hel del recept på ängssyresoppa, men alla verkar inte så bra. En del innehåller nästan bara ängssyra och det tråkiga med ängssyra är att man inte kan koka den utan att den blir missfärgad och därför behöver den lite "stöd". Det här är dock en variant, som jag testade före påsk, och säkert kommer att göra igen.

Koka två finskurna purjolökar mjuka i 3/4 l saltat vatten. Gör en redning av smör och mjöl (receptet föreskrev 80 g resp. 40 g, men jag tror jag hade i mindre av båda) och häll i purjosoppan och rör om. Låt koka 10 minuter till. Skär under tiden 4 "fulla händer" med ängssyra i mindre bitar (ta bort grova stjälkar). Häll i minst 2/3 av ängssyran i soppan (som inte får koka mer och helst ska ha svalnat en aning) och mixa denna tillsammans med 1/8 l grädde. Strö över lite ängssyra vid serveringen.