tisdag 3 maj 2011

Laxdolmar med ärtvinägrett

Detta är Östergötlands nya lätt asiastiska landskapsrätt och den åt vi på långfredagen (fastedag - fiskdag). Den är helt okej, men tenderar mot tillgjordhet eller etepetete, som man säger på tyska, tycker jag, som har svårt för ingredienser som ärtskott, som inte ens finns i vanliga affärer, så det strök jag. Däremot är det ganska listigt att göra dolmar på isbergssallad, för det går mycket fortare att lossa bladen och så slipper man kållukten. Jag gjorde - trots inre motstånd - även ärtvinägretten (etepetetevarning), som i o f sig var ätbar. Men igår när jag tinade upp och värmde resterna, så blev det hederliga kokta ärter till istället.

Så här gör Ica reklam:
"Isbergssallad, vätternröding (som inte ens förekommer i receptet) och gröna ärtskott blir en vårfräsch, modern variant av de klassiska kåldolmarna. Här blandas syrligt, ärtigt och rökigt så de östgötska slättsmakerna når oanade höjder!"