onsdag 4 maj 2011

Vårtårta


Ser den inte tjusig ut? Och så svår att göra som jag trodde var den inte heller. Den består av en tårtbotten, en fyllning med björnbärsgrädde, en med mandelmassegrädde, en omgång marängsmörkräm (smakar inte alls läskigt fett) och sockerpasta (hemgjord). Den blir nog tjusigast om björnbärsfyllningen hamnar i mitten, vilket jag inte tänkte på.

Tårtbotten:
Till en form, ca 24 cm i diameter.

4st ägg
2dl socker
1dl vetemjöl
1dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker med elvisp eller assistent. Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och sikta sen ner det i äggpöset. Häll smeten i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Eller ännu längre! 
Låt kakan svalna i formen några minuter innan den stjälps upp. Skär bottnen i 3 delar.


Mandelmassegrädde:
2 dl grädde
200 g creme fraiche
150 g mandelmassa
1 tsk kardemumma

Vispa grädden ganska hårt. Riv ner mandelmassan i creme fraichen och blanda också ner den vispade grädden. Smaksätt eventuellt med kardemumma. Jag hade också i en tsk gelatin, som efter svällning först blandades med creme fraiche och sedan med resten. Gelatin är alltid bra, då det ger stabilitet, vilket är särskilt viktigt här, där den bästa grädden bara har 32% fett och inte 40% som i Sverige. Ju mindre fett, desto snabbare sjunker den ihop efter vispning. Kardemummasmaken är fantastisk.


Björnbärsgrädde:
200 g frysta björnbär
en knapp dl florsocker
1oo g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.


Sockerpastan måste göras dagen innan. Den ska vara väldigt kletig då, för den blir liksom stabilare över natten.

1 msk gelatin

0,6 dl kallt vatten
1,25 dl vit sirap (bara för det här receptets skull köpte jag med mig vit sirap från Sverige i somras, och så har det inte blivit av att testa det förrän nu)
1 msk glycerol (finns på apoteket)

2 msk matolja eller kokosfett

900-1000 g florsocker
 (obs häll inte i allt från början)
2-3 droppar smak och färg, om man så önskar

Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i det vegetabiliska fettet och dra bort från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandning. Blanda väl. Tillsätt successivt mer florsocker (eller inte) och blanda tills kladdigheten minskar. Det är dock viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, sätter man för mycket florsocker blir sp:n för torr och skör och svår att kavla. Så lämna sp:n lite kladdig och om det behövs kan du i stället tillsätta mera florsocker vid utkavlingen.

Plasta in och låt mogna i lufttät burk i rumstemperatur till nästa dag. Kavla ut, helst på speciell vaxduk eller så. Den ska beströs med florsocker eller oljas in. Jag plastade in kaveln och allt gick som en dans.

Marängsmörkräm (smörkräm behövs under sockerpastlocket för att det inte ska svettas), en halv sats av nedanstående mängd räcker:

4 äggvitor

3 dl strösocker

Saften av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör 



Blanda äggvitor, strösocker och citronsaften i vattenbad. Vispa tills smeten tjocknat och sockret har smält helt.
 Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt. Tillsätt smöret i småbitar under fortsatt vispning. Vispa tills marängen ser jämn och fin ut och har blandats helt med smöret.
 Ställ inte in den i kylskåpet innan den används.

Alltså:

Gör sockerpastan dagen innan, baka tårtbotten, gör de två fyllningarna och smörkrämen. Lägg den inte helt fasta fyllningen på den första bottnen (ställ formen runt kakan, så går det lättare), låt den stelna till lite i kylskåp, lägg nästa botten på och lägg nästa halvstelnade fyllning på och låt stelna till. Lägg på sista bottnen och smeta över smörkrämen när fyllningarna har stelnat helt och det går bra att ta bort bakringen. Sockerpastan ska inte komma i kontakt med gräddfyllningarna. Lägg över sockerpastalocket. Ev. färdiga sockerdekorationer kan fuktas lätt och läggas på sockerpastan.

Förresten gällde björnbärsreceptet hallon, men eftersom jag hade björnbär, så tog jag dem.