fredag 16 september 2011

Citronmeliss

Eftersom jag klippte ner citronmelissen före semestern hade den kommit upp igen, grön och fin tills vi kom hem. Den ena plantan skördade jag igen rätt ordentligt och använde tillsammans med andra örter till örtsalt.

Örtsalt:
Kör div. örter i köksmaskinen och tillsätt grovt salt och fortsätt mixa. Torka örtmixet i ugn i ca 50 grader med öppen lucka rätt så länge. När örtsaltet är torrt kan man köra det igen i mixern och sedan fylla på burk och använda i sallader.

Vinäger:
Det här receptet sägs vara lämpligt att piffa upp mineralvatten med. Fast det skulle egentligen vara äpplevinäger, men jag hade bara vitvins-.
1 handfull meliss och 1 handfull mynta tvättas, torkas och blandas med 1/2 liter vinäger och 1 msk honung och får stå i tre veckor.

Citronmelissaft:
1 liter vatten och 1 kg socker kokas upp. Sedan tillsätts 1 skivad citron (jag brukar skala i det gula och sedan skära bort det beska vita på citronen innan jag skivar den) och 50 g citronsyra, samt en god handfull citronmeliss som får stå i två dygn innan det silas. Det smakar i varje fall citron, men om citronmelissen lyckas hävda sig kan jag nog inte svara på.