fredag 9 mars 2012

Rimmad skinka på annat sätt


Den här skinkan stod rätt länge på trappan i saltlösning, så jag lät den bli rätt ordentligt urvattnad, särskilt som den var tänkt att ätas i litet tjockare skivor som fläskstek och inte som (jul-)skinka.

Koka först upp grovt tärnade soppgrönsaker i rätt så mycket vatten, 2 lagerblad, 10 enbär, 4 nejlikor och 1 tsk korianderfrön. Skär svålen i ett rutmönster och sjud fläsksteken (1,5 kg) ca 2 timmar. (Nackdelen med tryckkokare är i det här fallet att det inte behövs så mycket vatten, vilket kan innebära att steken blir för salt.) Skär 400 g lök i tjocka skivor och bryn dem. Blanda 3 msk honung, 1 msk (grov) senap och ev. 1 - 2 tsk majs- eller potatismjöl (det senare skulle i receptet sparas till redningen, men på julskinkan innehåller ju senapsgriljeringen stärkelse för att den inte ska rinna av så snabbt). Ta upp skinkan ur vätskan och lägg den på en bädd av lök. Ta undan ca 1/2 liter av kokvätskan. Stek skinkan ca 1 tim 30 minuter i 175 grader på nedersta falsen. Häll så småningom över kokvätskan, litet i taget. Den sista timman ska svålen bestrykas flera gånger med honungsgriljeringen. Sila skyn och bind ev. såsen, eller häll resten av honungsgriljeringen i den. Griljera fläsksteken några minuter på hög värme.

Servera med potatis och vitkålssallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar