torsdag 19 april 2012

Schlesiskt himmelrike

Så heter det här receptet. Det är en maträtt som åts mycket i tyska Schlesien, numera i Polen.
Först lägger man 500 g blandad torkad frukt i blöt, plus 6 - 8 torkade fikon, över natt. Helst ska det inte vara skalade äpplen och päron, men det är inte mycket att göra åt innehållet i påsen. Nästa dag kokas frukten mjuk tillsammans med rivet skal av en citron. Samtidigt kokar man rökt sidfläsk med 1 lök, 4 nejlikor, 1 lagerblad och några pepparkorn, samt bara litet salt. Jag hade missat det där med rökt, och råkat köpa färskt sidfläsk, men det lade inte schlesiern i sällskapet märke till (f ö fuskade jag till såsen med ett krm rökaroma efteråt). Det tog säkert 40 minuter i tryckkokaren att få 1 kg sidfläsk genomkokt, men man kan ju faktiskt också skiva det från början, så det går snabbare. När frukten är mjuk häller man av vätskan och reder såsen med ett par teskedar maizena och citronsaft och konjak eller liknande. Häll även till litet av fläskspadet för rökaromens skull (obs att det är en nackdel om man sen gör efterrättskompott på resterna).

Fläsket serveras med frukten bredvid och såsen över. Samt knödlar. Jag gjorde knödlar på överblivet standardbröd, men man kan också göra potatisknödlar, typ kroppkakor, eller servera potatis till. Schlesiern påstod att hans mamma brukade koka fläsk och frukt tillsammans i en gryta, vilket han inte gillade, men jag tycker att det låter rätt praktiskt.

Av frukten och såsen som blev kvar gjorde jag fruktkräm. Den hade i o f sig varit bättre utan rökaromen. Men fettet från fläskspadet gick lätt att ta bort när allt var kallt.

Bild finns inte. Det är i alla fall ingen optiskt tjusig maträtt. Men rätt så god husmanskost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar