tisdag 17 april 2012

Två bantningstårtor

En påsktårta ska man väl ha, tänkte jag, fast det blir så mycket annan mat, och då fastnade jag för en cheese-cake med lättfärskost och citron, vilken tyvärr inte fastnade på bild.

150 g kex (Löffelbiskuit, sådana man använder för charlottes, men troligen går det med vad som helst)
125 g smör
Smula sönder kexen. Det går snabbast i mixer. Häll smält smör över och blanda ihop. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant och ställ in den i kylskåp.

Riv skalet av en ekologisk citron och pressa ut saften. Lägg 6 blad gelatin i blöt och smält dem sedan med citronsaft och vatten (sammanlagt 1,5 dl), samt 0,8 dl socker och citronskal. Rör i 600 g mager färskost och 300 g yoghurt skedvis, så gelatinet inte klumpar sig. Bred detta över bottnen och låt allt stelna i kylskåp. Dekorera på lämpligt sätt.

Sen blev det födelsedag i familjen en vecka sedan och då ville vi inte heller ha någon maffig tårta, så det här receptet blev litet omvandlat.


Här bytte jag ut citronsaft och vatten, samt skal mot en skål hallon och strödde över krokant.

De här bantningstårtorna är helt okej, men visst skulle det vara godare med fetare färskost och en aning mer socker. Å andra sidan skulle man kanske inte orka ens att smaka på dem efter påsk- och födelsedagsmiddagar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar