fredag 6 juli 2012

Kocklärlingen övar

I september blir det prov för kocklärlingarna, så det är hög tid att börja öva på de maträtterna de ska kunna efter ett år. Det blir ju bara en maträtt i veckan i skolan, och på jobbet kan det hända att det är helt andra recept som gäller.



Minstronesoppa, som delvis innehöll litet för långa strimlade grönsaker. 


Skinkrullar med waldorfsallad. Det kanske var fel sorts skinka, eller för tjockskuren, för den var litet jobbig att rulla. Potatistärningar. Den första varianten råstektes, men vid granskning av receptet, upptäckte vi att det stod att den skulle förvällas först. Det handlar väl om att man inte kan låta skuren potatis stå och missfärgas i köket i väntan på att kunderna beställer stekt potatis. Den andra varianten fick koka två minuter före stekning i smör.


Hemmagjord pasta. Det är inte så lätt. I skolan hade de gjort en ovanlig variant på ca 1,5 dl mjöl och 0,5 dl mannagryn, 1 ägg och olivolja. Men den höll inte ihop, utan här behövdes det ett ägg till och lagom mycket mjöl. Standardreceptet var visserligen lättare att knåda ihop, men pastan var mycket kletigare, så den måste hängas upp efter att den körts i pastamaskinen, för att inte kladda ihop igen. Så ska inte pastan vara för tunn, för då blir den sladdrig. Till pastan blev det gräddchampinjoner, men de fastnade inte på bild.


Och så blev det en del olika sallader med dressing. Det är nog bäst att testa alla dressingsorterna i skolkokboken ifall det kommer på provet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar