söndag 16 september 2012

Björnbärstårta


Det här är en riktigt smarrig tårta, som enligt familjens expert på brittiska matvanor smakar som cheesecake.



150 g kex (receptet rekommenderar såna där långa franska kex, men dels smakar de mest bara äggvita och dels hade jag inte så många kvar, så jag tog en del vanliga smörkex, som mariekex, fast godare, tror man tar digestives i England) mixas eller krossas i plastpåse och blandas med
125 g smält smör
Detta bredes ut i på ett kakfat med ringen från en kakform (26 cm) runtom och plattas till ordentligt. Får stå minst 30 minuter i kylen.

600 g björnbär förbereds. 500 g av dem breds ut på tårtbottnen och ställs in i kylen igen.
3 blad gelatin läggs i blöt.
200 g färskost (typ philadelphia) rörs ihop med
1 dl grädde och
1/2 dl socker samt
2 msk citronsaft.

Gelatinet smälts på låg värme och krämen rörs i skedvis, så att gelatinet inte klumpar sig. Kyl krämen 30 minuter står det i receptet, men jag tror inte att det ska behövas om den är någorlunda fast.

3 dl grädde vispas och blandas i krämen. Sedan breds den över björnbären och ställs i kylen. Det står att den ska stå en timme, men jag tror att det är onödigt länge.

Under tiden mosas 100 g björnbär och trycks genom en sil och blandas med 1/2 dl socker. Fylls upp tills det blir 2,5 dl.

Här blir det litet lurigt för tårtbakare i Sverige, tror jag, för jag använde mig av en påse Tortenguss. Men om det inte finns sådant i gömmorna, kan man nog ta 1 blad gelatin eller 1 msk potatismjöl och i sista fallet göra en vanlig redning och i första fallet smälta gelatinet i den varma saften. Hur som helst ska vätskan värmas (gelatin) eller kokas upp och tjockna till. (Gelatinblandning ska få stelna till i kylskåp, men inte för länge, för då går den inte att breda ut.) När den har svalnat något, breds den över krämen. Sedan tar man en pinne eller skedskaft och drar försiktigt på ytan av tårtan, så att den marmoreras. Tårtan ska sedan kylas minst en timme, gärna mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar