måndag 8 oktober 2012

Kocklärlingen lagar mat


Här har vi en köttsallad innan dressingen kommer på. Kocklärlingen ville absolut röra ihop såsen till djävulssalladen istället för en harmlös vinägrett, och det var väl okej.



Äppelkompott med ingefära à la Vår Kokbok. Det fanns inget recept i Kockkokboken, fast prov på det har de haft ändå. Nu vet lärlingen i alla fall hur en god kompott smakar.


Ängssyresoppa


Det blev så gott, så här måste jag lämna Kockkokbokens recept. Först ska man ha 1,5 hemlagad buljong (kalv eller höns) och koka in den till hälften, men vi hade betydligt mindre hemlagad grönsaksbuljong som vi bara låtsades att den redan var reducerad. Sedan tillkommer 4 dl grädde och den kokas också in litet. Under tiden tar man 100 g ängssyra (sköljd och riven i småbitar) och mixar den i köksmaskinen, tillsätter 100 g mjukt smör och 1 äggula och mixar alltihop igen. Sedan smakar man av soppan med salt och peppar, tar en mixstav och kör den medan ängssyreblandningen blandas i. Soppan får inte koka längre. Den här mixningen kallas visst montering och soppan blev fantastisk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar