måndag 1 oktober 2012

Rohrnudeln


Översatt blir det rörnudlar, och rör är en beteckning på ugn, för de gamla vedspisugnarna liknar allt rör litet grann. Nudlar är nästan all sorts mjölmat.



Man gör en jästdeg på en halv tärning jäst, 2 ägg, 125 ml ljummen mjölk, 50 g smält smör och 1 tsk socker, samt ca 500 g mjöl. Först får jäst, socker och mjölk med litet mjöl jäsa en gång och därefter tillsätts de andra ingredienserna och får jäsa igen. Sedan gör man lagom stora bollar och fyller dem med plommonmos, samt stänger till väl. Så gräddar man bollarna i en smord form ca 30 minuter. Efter 15 minuter tillsätts 1 dl grädde. Den ska sugas upp av bullarna. Man serverar denna efterrätt varm med vaniljsås.

Bullarna ska också penslas med smör, men som synes glömde jag det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar