måndag 22 oktober 2012

Vallmokaka och muffins med ägglikör


Först kan jag ju i o f s slå ett slag för Icakurirens linsgryta, som jag inte tog något foto på, men den var god i alla fall.



Här har vi en god vallmofrötårta.
Botten: Rör ihop
125 g smör
100 g socker
200 g mjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 msk mjölk

Sedan kokar man vaniljpudding på 500 ml mjölk. Om man tar pulver, så är tyskt vaniljpuddingpulver av "äkta bourbonvaniljtypen" överlägsen marsan. 500 g vallmofrön (malda för bakning) och 200 g creme fraiche blandas och rörs ned i puddingen och bredes ut på den ogräddade bottnen. Sedan gräddas kakan ca 40 minuter i 175 grader. Under tiden vispar man 3 äggvitor hårt, medan äggulorna vispas ihop med 100 g florsocker och 200 g creme fraiche. Äggvitorna blandas i och så bredes smeten över kakan, som gräddas ytterligare 10 minuter tills den blir guldgul. Man kan ju servera den med grädde, men det tycker jag är litet onödigt.





Muffins med dekoration kallas ju numera cupcakes. De här blev rätt goda, men smeten hade nog räckt till fler än 12. Den flöt ut över muffinsplåten, så jag fick skära av lock på alla muffinsen, vilket i o f sig inte gjorde något, då dessa dekorerades. Dessutom gick det att använda de avskurna locken som bas i punschbakelser (eller dammsugare) som inte gräddas, utan bara rörs ihop och rullas i strössel (eller får marsipan om sig).

150 g mörk choklad
125 g mjukt smör
120 g socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
120 g mjöl
1 msk kakao
2 dryga tsk bakpulver
50 g mald mandel

75 g av chokladen bryts i småbitar och smälts i vattenbad och får svalna litet. Resten av chokladen hackas. Ugnen sätts på 180 grader. Sätt pappersformar i en muffinsplåt med 12 (eller fler) gropar. Rör smöret poröst och blanda allteftersom i socker, vaniljsocker, ägg och smält choklad. Blanda mjölet med kakao och bakpulver och sikta ned det i smeten och rör i det tillsammans med mandeln. Blanda sedan i den hackade chokladen och fyll smeten i formarna, samt grädda ca 25-30 minuter. 

Lägg 4 gelatinblad i blöt. Vispa 250 g grädde och häll samtidigt 2 msk vaniljsocker i grädden. Smält gelatinet och blanda det med 1 dl ägglikör och blanda sedan ner gräddblandningen skedvis och rör hela tiden väl. Spritsa grädden på de avsvalnade muffinsen och dekorera med pistasch eller valnötter eller något annat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar