fredag 21 december 2012

Surkålsbullar och schweizisk korngrynssoppa



Surkålsbullar:

1 hackad lök, en handfull skinktärningar och 250 g färsk avdroppad surkål fräses i smör i en stekpanna på låg värme 15 minuter och får kallna. Gör en deg på 1/2 tärning jäst, 250 ml mjölk, ca 500 g mjöl och 1 tsk socker. Blanda i den avsvalnade surkålen och låt jäsa en timme. Sätt ugnen på 200 grader och forma bullar som sätts i en rund, smord form med avtagbar kant, precis som butterkaka. Låt gärna bullarna jäsa litet (fast det står inte i receptet) och grädda dem ca 40 minuter. De blir mycket goda!

Korngrynssoppan från Graubünden i Schweiz är också mycket god. Det står ingenting i receptet om att korngrynen ska svälla i vatten, men på paketet gör det det (en natt), så jag kompromissade och lät dem svälla flera timmar i alla fall.

100 g korngryn
150 g selleri
2 morötter
1 purjo
1 lök
2 - 3 msk smör
100 g (helst) lufttorkad skinka
1 msk mjöl
1 l köttbuljong
200 ml grädde
salt, peppar, muskot
Serveras med litet finskuren skinka (helst Bündnerfleisch, men jag tog Schwarzwälder) och bladpersilja.

Grönsakerna tvättas och skärs i små, små tärningar som fräses i smör. Skinkan tillsättes och därefter mjölet och korngrynen. Kokas upp under omrörning med buljongen (jag hade testat att förkoka köttbullar för djupfrysning och senare stekning - och då är det synd att hälla bort kokvattnet, så det blev en god buljong). Häll även i grädden och låt allt koka 1 timme. Smaksätt med salt, peppar och muskot.


Den här soppan är riktigt läcker!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar