torsdag 28 februari 2013

Le kougelhopf



Men inte den söta varianten, utan den med bacontärningar i som ibland serveras som amuse geule på franska restauranger. Recept från Alsace.

1 kg mjöl
litet socker
1 msk salt
300 g rumsvarmt smör
3 ägg
4 dl mjölk
25 g jäst
bacontärningar

Gör en liten jästdeg på jäst, socker, 2 dl ljummen mjölk och litet av mjölet. Låt jäsa. Vispa ägg och 2 dl mjölk, blanda i mjöl och salt och rör ordentligt medan smöret klickas i. Det tar rätt lång tid att få smöret att upptagas av degen. Blanda till sist i den jästa fördegen och låt allt jäsa en timme. Blanda i stekta och avsvalnade bacontärningar eller helt enkelt rökta skinktärningar. Lägg över i formen. Det är rätt bra med silikonform för just den här modellen, för det är rätt svårt att smörja en sådan form perfekt så att ingenting fastnar. Annars kan man ta en avlång brödform, vilket ger litet mer praktiska men kanske inte så tjusiga brödskivor. Låt jäsa igen. Grädda minst 45 minuter i 175 - 200 grader. Stjälp gärna upp brödet och låt även ovansidan få litet färg i en kvart.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar