onsdag 13 mars 2013

Grönsaksterrine och salladsdressing



Hittade det här receptet i en tidning. Det är en helt vegetarisk terrine, inte särskilt svår att göra och trevlig att se på. Smakar bra också, mest selleri och morot, förstås.

300 g skalad sellerirot kokas i mindre bitar i saltat vatten tills den blir mjuk, tas upp och läggs i en mindre kastrull, där den kokas in med
5 msk grädde (enligt receptet även blandad med 2 tsk stärkelse, men den sparade jag till mixningen),
mixas med 30 g smör och stärkelse, får svalna något och sedan tillsätts 1 msk citronsaft och 4 äggvitor.
Smakas av med salt och peppar.

Under tiden kokas
250 g skalad morot i mindre bitar i sellerivattnet, mixas för sig med 1 tsk stärkelse och allt eftersom med 1 tsk honung, 4 äggulor och 1 ägg. Smakas av med salt och peppar.

Därefter kokas 2 stora morötter med skalet borttaget, men skalade ända in till mitten i remsor. Dessa remsor kokas ett par minuter i grönsaksvattnet och läggs i iskallt vatten. 

8 brokkolibuketter kokas på samma sätt och läggs i iskallt vatten.

Sedan smälts smör och en brödform penslas och morotsremsorna läggs ut över bottnen och sidorna. Varva selleri- och morotspuré. I mitten ska brokkolin tryckas in. Täck med mera morotsremsor och koka i vattenbad i ugnen i 160 grader, gärna övertäckt med aluminiumfolie. Det tar minst 40 minuter. Jag lät den vara i en timme. Ska enligt receptet serveras ljummen, men den är också god kall.

Nordtysk salladssås



Sen hittade jag ett recept på nätet som matforumet svärmade för, och det är en kopia av en salladssås som går att köpa färdig i kyldisken, men som jag aldrig har köpt, så jag kan inte jämföra med originalet, men den här såsen är faktiskt väldigt god. Dock behöver man en stabilisator, som kanske kan vara svår att komma över i Sverige, men som annars kan köpas på semesterresan, nämligen Tortenguss (som används för att glasera frukttårtor), vilken innehåller carrageen, en sorts algprodukt, som används mycket av livsmedelsindustrin och inom det molekulära köket.

Det här är en ganska stor sats.

Blanda
250 ml vatten
30 ml ättiksessens (25%)
125 g finhackad lök (2 medelstora)
25 g salt
125 g socker
5 vitpepparkorn

Låt stå i kylskåp i 2 dagar. Kallas visst kallfermentering. Blandningen kan f ö stå nästan hur länge som helst i kylskåpet, sägs det.

Koka upp
36 g Tortenguss (ofärgad)
500 ml vatten 
Låt svalna.

Mixa ättiksblandningen med stabilisatoren ovan. Här kan man med fördel dela satsen med två om man inte ska ha ett jättestort salladsparty.

Alltså
hälften av ovanstående mixas därefter på hög hastighet med
1 ägg och
250 ml olja

Här rekommenderar receptmakaren att man använder en salladsolja som heter Livio.

Salladssåsen är mycket god, men ska väl användas rätt snabbt, då den innehåller ägg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar