måndag 4 mars 2013

Skinka som i Arbois


Detta är ett gammalt älsklingsrecept från tidningen Vi som jag fick gratis i många år p g a ett par års sommarjobb på Domus. Den här gången hade jag vispgrädde i, men det ska helst vara creme fraiche, för syrligheten är pricken på i:et.


Tomaterna finns inte med i receptet, men hamnade i såsen ändå.

Så många skivor kokt skinka som behövs per person. Tidningen Vi tycker att två skivor räcker.

2 schalottenlökar eller gul lök, finhackad
4-5 dl creme fraiche (det blir väldigt mycket sås och kan minskas)
1,5 dl torrt vitt vin (dito)
1 msk sherry (eller inte)
2 msk tomatpuré
cayennepeppar, salt, peppar
hackad persilja

Huvudsaken är att det är vin och creme fraiche i, mängden kan man minska för fyra personer, fast såsen är väldigt god och resten kan användas för en liten pastaportion dagen efter.

Fräs lök i litet fett utan att den blir brun. Tillsätt tomatpurén och 1/2 dl vin samt creme fraiche och låt puttra ca 10 minuter.

Värm under tiden upp skinkan i 1 dl vin på ett ugnsfastfat under folie i 225 grader. Häll över såsen och grilla i 275 grader. Egentligen kan man hoppa över det momentet.

Servera med ris och sallad t ex.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar