söndag 21 april 2013

Två verkligt goda smårätter



De här små potatiskakorna hittade jag på en fransk blogg, men med stenbitsrom eller löjrom är det faktiskt en maträtt som känns svensk. Det blev sex små kakor som jag gjorde i muffinsform av silikon ifall de inte skulle vilja trilla ur efter gräddningen, men jag tror inte att det är något problem med några andra formar. Två stycken blir en hel måltid; en passar som förrätt.


500 g potatis skivas riktigt tunt och fräses i 70 g skirat smör i fem minuter utan att ta färg. Samtidigt fräses 1 hackad lök i litet smör för sig. Skivad bacon (ca 100 g) läggs runt i formarna. Helst två skivor per form som går omlott. Sedan skiktar man potatis och lök i formarna och saltar och pepprar mellan varven. I receptet rekommenderades fast potatis, men det visade sig att de tenderade att kollapsa när de stjälptes ut, då det var noll bindning. Någon sorts mellanfast potatis blir nog bra. Häll över smöret som blir över i kastrullen. Grädda potatiskakorna en halvtimme i 200 grader. Jag följde receptet och toppade (d v s bottnade, när man vände kakorna) med litet bacon, men det behövs inte. 

För såsen hackar man en schalottenlök eller en halv gul lök och låter den koka in med 1 dl vitt vin. Sedan silar man bort löken när vinet har reducerats till hälften. Vinet får sedan koka in litet med 1,5 dl grädde. Strax före servering blandar man i 1 msk burkkaviar. 

Potatiskakorna vänds försiktigt upp och läggs på förrättstallrikar. Såsen skedas upp runt omkring och så toppas potatiskakorna med mera kaviar. Lägg på litet dill och dekorera med tomater, sallad eller annat.



Den här svensksmakande pannacottan blev också mycket uppskattad. Här blev jag inspirerad av en svensk blogg, men proportionerna verkade skumma, så jag utgick istället från Vår Kokboks grundrecept.
3 dl grädde, 2 dl mjölk och 4 msk socker, samt 1 tsk äkta vaniljsocker kokas upp (om det är vanillin tillsätts den efteråt, för den blir besk av kokning). 3 msk messmör blandas i. 3 blad gelatin som blötlagts kramas ur och vispas ner i den varma vätskan. Så hälls pannacottan upp i glas eller skålar. Jag gjorde 6 mindre portioner, men annars är mängden tänkt för 4. Får kallna och ställs några timmar i kylskåp.

Under tiden gör man karamellsåsen som smakar rosmarin och kola. Karamellisera litet socker i en tjockbottnad kastrull. När den är brun hälls litet vatten på. Rör tills karamellen upplösts och låt litet rosmarin koka med tills sockervattnet börjar tjockna till. Låt svalna litet och sila av rosmarinen. Häll på en liten flaska med lock och spara till serveringen.

Servera pannacottan med lingonsylt (eller ännu hellre lingon ur frysen) och karamellsåsen. Mmm...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar