måndag 10 juni 2013

Sparrisrätter

Skinkrullar med sparris


För fyra förrättsportioner behövs det:
4 skivor lite tjockare mild ost, t ex gouda
4 skivor vanlig enkel rund kokt skinka
3 smala, kokta sparrisar, grön eller vit
mjöl
ägg
ströbröd

Lägg ostbiten mitt på skinkbiten och rulla in sparrisen med detta. Vänd rullen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sedan i ströbröd och stek i tillräckligt mycket fett tills rullen får vacker färg. Jättegott!


Sparrisrisotto med förlorade ägg

Även den här risotton är väldigt god. Kocklärlingen stod vid risottogrytan och övade även sparrisskalning!
Här är grundreceptet för 2 personer som vi utökade. Vi hade i 500 g sparris.

150 g risottoris
2 ägg
600 ml hönsbuljong
5 tjocka sparrisar, vita
100 ml vitt vin 
1-2 msk parmesan
1 lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk smör
1 msk hackad persilja
olivolja, salt, peppar

Tvätta och skala sparrisen och koka sparrisskalen 15 minuter i buljongen. Ta upp skalen och släng dem.  Håll buljongen (smaksatt med salt, peppar och socker vid behov) varm. Hacka lök och vitlök och fräs i 1-2 msk olja och 1/2 msk smör. Tillsätt riset och låt det bli glasigt. Häll på vinet och låt det koka in. Häll sedan på buljongen i flera omgångar och låt det koka in tills det är al dente. Koka samtidigt sparrisen, som skurits i cm-tjocka bitar, förutom knoppen, som ska vara hel. När riset är färdigt blandas det med parmesan, litet smör och med sparrisen. Smakas av med salt och peppar. Serveras med förlorade ägg.

Förlorade ägg blir ofta ack så förlorade, vilket oftast beror på att de inte är tillräckligt färska och att kocken inte har rutin. Jamie Oliver har uppfunnit en metod för orutinerade kockar, som fungerar väldigt bra!

Olja in en bit plastfolie som tål kokning (t ex den från Lidl), salt och peppra den, smaksätt gärna med chilipeppar eller liknande. Lägg folien i en kopp eller skål och tryck ned den litet. Knäck i ägget och knyt ihop folien ovanför ägget. Med den här metoden kan man pochera en hel radda ägg samtidigt. Sjud äggen ca 4-5 minuter. Det kan vara litet svårt att se om de är färdiga med den här metoden, men det bör vara okej med den tiden om man inte har väldigt bestämda åsikter om äggets konsistens.

På bilden ligger ägget ovanpå riset, bestrött med persilja. 

Jag tyckte att det kanske saknades något här (särskilt ur färgsynpunkt), så jag serverade litet lax till. Det var egentligen inte planerat att kocklärlingen skulle laga mat i söndags, men eftersom han var ledig, fick han hänga på i köket.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar