måndag 8 juli 2013

Inlagd lax



Det här är faktiskt ett julrecept, men det passar lika bra på sommaren. Såsen är typ gravlaxsås (eller senapssillsås). Laxen är här inlagd i riesling och inte i någon vinäger, så den är inte så sur och fast som i vissa varianter.

Koka upp:

4 dl riesling (vitt vin)
1/2 msk salt
1 lagerblad
4 krossade vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1/2 skivad rödlök
1/2 msk socker
dillfrön eller dillstjälkar

Låt lagen sjuda 5 minuter. Lägg i 400 g laxfilé, skuren i 3 cm tjocka kuber och låt den koka upp och sjuda i 1 minut, samt svalna i spadet. Jag ställde kastrullen i kallt vatten för att den skulle svalna snabbare, då det kändes mer hygieniskt i sommarvärmen. Serveras kall med
senapssås:

1/2 dl skånsk senap (skulle det vara, men det blev väl litet si och så med den saken)
1 msk dijonsenap
3 msk socker
2 msk vinäger
2 dl rapsolja
ev salt och peppar

dill, rödlök

Blanda allt utom oljan och rör i denna försiktigt mot slutet. Blanda i hackad dill eller servera med dillkvistar och rödlöksskivor. Det räcker nog med en halv sats sås.

Här serverades laxen med kokt potatis och gräddstuvad spetskål.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar