torsdag 4 juli 2013

Kocklärlingen jobbar på

Allt det här lagade han igår och idag med en del hjälp.

Bratwurst i smördeg


Lätt som en plätt. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg en skiva ost om varje Bratwurst. Skär smördeg i långa skivor och linda dem om alltihop. Pensla med uppvispat ägg och grädda 20 minuter i ugn.

Oxkind med rödvinssås à la jobbet


Om man är jättehungrig kanske man orkar en oxkind per person, men annars räcker det med mindre. Vi hade tre stycken, drygt ett kilo tillsammans, och fick säkert hälften över.

Stek oxkinderna runt om. Ta upp dem ur grytan. Stek fint tärnade soppgrönsaker tills de får färg. Tillsätt tomatpuré och rör om. Fyll på med 1/2 l rödvin. Lägg i oxkinderna och bräsera dem i två timmar. Passera såsen och red den antingen med en enkel toppredning som här eller lägg i 100 g smör i tärningar och mixa tills såsen blir skummig. Servera med t ex potatis och glaserade morötter och lök (först i socker och smör, tillsätt sedan buljong eller vitt vin).

Glöm inte att salta och peppra rätterna.

 Topfenknödel


Det här är en riktigt smarrig efterrätt, som dessutom är lättgjord (faktiskt). Lägg 200 g kvarg i en handduk och pressa ut så mycket fuktighet som möjligt. Rör 25 g smör och 50 g socker pösigt och tillsätt 1 ägg och 1 äggula, samt kvarg och äkta vanilj eller vaniljsocker. Rör tills massan blir jämn. Skär av kanterna på 125 g vitt bröd och skär det i små tärningar. Blanda i och låt massan vila i kylskåp minst 1 timme. Koka upp saltat vatten och stäng av värmen, så det slutar koka. Gör 4 stora eller 8 små knödlar och låt dem sjuda i 10 minuter. Sätt ev. på värmen igen, men vattnet får inte koka. Smält 50 g smör och blanda i 25 g socker och 50 g ströbröd. Vänd knödlarna i detta när de har droppat av. Pudra över med florsocker. Servera dem gärna med kompott, men här hade vi konjakskvitten och en smarrig sås från Bjärka-Säby, som egentligen ska hällas över glass.

För 30 snåla såsportioner (jag räknade om allt delat med 5 och det blev inte överdrivet mycket sås för 3 personer):

2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
3/4 dl sirap

Koka ihop allt i 10 minuter och servera helst varmt, vilket vi inte lyckades med.

Gurkgrönsaker


1,5 kg gurkor (helst kokgurkor, annars slanggurkor)
75 g bacontärningar
2 msk olja
2 msk mjöl
200 g köttbuljong
2 msk vitvinsvinäger
dill, gräslök, salt, peppar

Skala och skär gurkorna på längden. Gröp ur kärnhuset och skär gurkorna i 1 cm tjocka skivor. Stek bacontärningarna i olja tills de blir knapriga, tillsätt mjöl och rör om, samt buljong och vinäger. Lägg i gurkskivorna och koka dem 15 minuter. Smaksätt med örter, salt och peppar. Servera gärna med korv eller pannbiff.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar