fredag 12 juli 2013

Kocklärlingens lätta meny och litet till


Basilikasallad med nocken 

Till onsdagslunch en lätt sallad med kvargnocken. För fyra portioner 10 stjälkar basilika och 200 g körsbärstomater i en vinägrett av 1 msk vinäger, 2 msk olivolja och litet salt och peppar. För nocken:

200 g kvarg, 100 g ströbröd och 4 äggulor, salt och peppar

Pressa ut fuktigheten ur kvargen med en kökshandduk. Blanda den sedan med övriga ingredienser och låt svälla ca 10 minuter eller mer. Forma sedan avlånga "järpar" och stek dem i olja och servera med salladen. Gott, men inte särskilt mättande som ensamrätt.


Krämig paprikasoppa

Till kvällens förrätt förbereddes paprikorna i god tid. 5 - 6 röda paprikor tvättas och delas i fjärdedelar och läggs med skalet uppåt på ett ugnsfast fat i ugn 250 grader tills de blir nästan svarta. Sedan läggs de i en plastpåse i minst 5 minuter, gärna mer. Då är de lättare att skala. De skalade paprikorna grovhackas sedan.
1 lök och 2 vitlöksklyftor finhackas och fräses med 2 tsk paprikapulver i olja tills de blir mjuka och sedan körs paprikor, lök, 3 - 4 dl grönsaksbuljong och 2 dl grädde i köksmaskinen, kokas upp och serveras med en klick crème fraiche och malda pistagenötter.

Den här soppan skulle nog bli bättre om man kokade åtminstone löken ett tag i buljongen innan den kördes i mixern. Dessutom skulle man kunna reda soppan. Annars är smaken helt okej.



Sallad med spett

Planen var att servera spettet till soppan, men det verkade bli litet för litet mat, så det blev ovanstående sallad en gång till, serverad utan nocken men med spett.

Här behövs det 3 fläskschnitzlar på 200 g för fyra portioner. Det kan nog hända att våra var litet mindre, för de räckte inte riktigt till fyra. Eller också bankade kocklärlingen inte ut dem tillräckligt tunt. Det kan vara smart att skära de långa sidorna jämna och använda resterna till något annat, för man behöver snyggt skurna bitar när man rullar och skär. 

Blanda 60 g torkade tomater i olja, finhackade med 80 g kvarg, 1 knippe hackad timjan (eller torkad), 4 kvistar oregano (hackad), 2 msk ströbröd och salt och peppar och bred över hela schnitzlarna. De rullas sedan upp utan att sidorna viks in. Stick in 3 - 4 schaslikpinnar jämnt fördelat i de tre schnitzlarna och skär av snygga rullar. Steks i olja. Tyvärr har fyllningen en tendens att brännas vid, så vi fyllde på med litet vätska och bräserade färdigt spetten efter lätt stekning.


Aprikoskompott med sagopudding

Egentligen skulle kompotten serveras med topfenknödel, men för att inte överanstränga kocklärlingen, bestämde vi oss för glass, fast efter att nästan all mat var förberedd, var han tvungen att åka in till jobbet en timme för att gå på en säkerhets- och hygienkurs på eftermiddagen, så då gjorde jag en sagopudding, som jag ändå ville testa.

Kocklärlingen tvättade 500 g aprikoser, delade dem och tog ut kärnhusen, och eftersom de var ganska stora, delade han dem en gång till i fjärdedelar. Han karamelliserade först 75 g socker och hällde på 1 dl vitt vin. Sedan fick aprikoserna koka på låg värme i drygt fem minuter. Under tiden rörde han ihop 1 msk maizena med en skvätt vatten och redde därefter kompotten, som fick kallna. Det skulle vara en liten skvätt aprikossnaps i (helst), men vi hade inte ens Obstler, så det blev en matsked enkel konjak. Fast jag tror att det kunde ha kvittat.



Till sagopuddingen kokar man upp 500 ml mjölk med 4 msk socker och 1 vaniljstång (eller litet äkta vaniljsocker), rör i 75 g sagogryn och låter sjuda på låg värme ca 20 minuter och rör då och då. När sagogrynen blir glasiga och puddingen tjocknar är den färdig. Låt svalna, gärna i vattenbad. Vispa 3 - 4 dl grädde och blanda i. Det blir nästan som ris à la malta, men konsistensen är mera som kräm redd på potatismjöl. Gott!

Salviarullar

Nästa dags lunch var rätt lättgjord. Kocklärlingen gjorde en halv sats av det här receptet:

1 finhackad vitlöksklyfta
50 g finhackad gul lök
600 g köttfärs
2 msk finhackad persilja
2 ägg
50 g ströbröd
salt, peppar
1/2 tsk paprikapulver
28 färska salviablad
28 baconskivor (stod schwarzwälderskinka i receptet, men jag tror hur som helst att bacon är bättre att steka)
28 tandpetare
olja att steka i

Blanda alla ingredienser t o m paprikapulvret och forma 28 järpar. Lägg 1 salviablad på varje, rulla 1 baconskiva runt varje järpe och fäst med en tandpetare. Stek i olja ca 5 minuter. Inte så dumt!


De blev inte så brända som det ser ut.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar