måndag 29 juli 2013

Vad gör man med knödlar?


För ett tag sedan gjorde jag nässelknödlar och som vanligt blev det en massa över, som jag stoppade i frysen. Man brukar äta knödlar av olika slag tillsammans med kött och mycket sås, eller med smält smör t ex. Det allra vanligaste är dock att äta dem i klar soppa. Denna soppa är kanske inte så väldigt klar. Här har jag först kokt benrester från lamm i buljong, tagit bort fettet och sedan tillsatt köttet igen, samt soppgrönsaker och de redan kokta knödlarna som fick sjuda en 10 minuter för att bli varma.


Nedan ses en knödelgratäng. Den är verkligen väldigt god, så enkel som den är. Man tar ca 6 knödlar (kroppkakor) av valfri sort och skär dem i skivor och lägger i en ugnsfast form. Så steker man skink- eller bacontärningar till och strör över. Därefter blandar man ihop 2 dl grädde, 1 ägg, ev. salt, peppar och muskot och häller över. Riven ost strös över. Grädda en halvtimme i 200 grader och servera en sallad till.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar