måndag 1 juli 2013

Vegetariska kåldolmar


Jag funderade på ett nytt sätt att servera haggis. Rotfruktsmos och sås med rödvin och whisky är ju klassiker, och det smakar faktiskt gott. Till den sista portionen haggis bestämde jag mig för att servera en vegetarisk variant på kåldolmar med glaserade fina morötter (primör). Den kan man äta även utan haggis och då får man en finfin vegetarisk måltid.



1 spetskål (det behövs ett blad per kåldolm, d v s för en sats med 4 stora dolmar behöver man 8 blad.
salt
1 påse potatismospulver (för 3 - 4 portioner), tillredd med halva mängden vätska!
50 g hackade öreter
5 torkade tomater i olja
50 g rostade pinjekärnor
200 g kvarg (kesella)
50 g parmesan
peppar, muskot
20 g smör
1 knippe fina färska morötter (det stod 2 knippen, men jag tycker det räcker med 3 morötter var)
2 schalottenlökar
1 msk olivolja
1 msk socker
250 g buljong
200 g grädde
1 msk citronsaft
1 msk mjöl eller maizena att reda med

Förbered gärna kålbladen i förväg genom att lossa dem (går bäst genom kokning) och att koka dem ca två minuter i saltat vatten. Lägg dem sedan i iskallt vatten, så behåller de sin fina färg.

Sätt ugnen på 200 grader. Gör potatismoset på halva mängden vätska (det blir mycket fast och det kan man kanske inte ens uppnå med hemmagjort potatismos - hur som helst är det inte säsong på potatismos nu). Blanda potatismos, örter, tomater i fina tärningar, kvarg, pinjekärnor och parmesan. Krydda. Lägg ett kålblad i en soppslev och en åttondedel av fyllningen formad till en boll. Vik ihop bladet och lägg dolmen med skarven nedåt i en smörad ugnsfast form och klicka över litet smör. Stek / grädda / värm upp 10 - 20 minuter i ugnen. Täck ev. med folie om det behövs.

Till haggis behöver man bara en kåldolm per person, annars kan det ju passa med två.

Karamellisera hackad schalottenlök och skalade morötter med en liten stubb stjälk kvar i 1 msk socker och 1 msk olivolja i en stekpanna och häll i buljong och grädde och bräsera 10 - 20 minuter. Red såsen vid behov.

F ö gjorde jag en sås med grönpeppar till haggisen. Det var gott! Faktum är att jag inte är ensam om att tycka att haggis är rätt gott ö h t. Dock vägrar kocklärlingen att testa. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar