lördag 28 september 2013

Bondtårta




För det här receptet måste man ha mycket tid inplanerad, 4 timmars avsvalning beräknas.
Å andra sidan lönar det sig om man har hungriga gäster, för det blir stora eller många bitar.

Äpplekompott:
Skala 1 kg äpplen, dela dem i klyftor och skär i små kuber. Blanda dem med 250 ml äpplejuice (tyvärr hade jag glömt att köpa det, men det gick lika bra med fläderblomsvin) och 1 msk äkta vaniljsocker. Koka tills äpplena börjar bli mjuka (ca 5 minuter). Rör ihop 4 msk marsanpulver, 2 msk socker och 5 msk äpplejuice / vin och rör ned detta i kompotten. Låt koka 1 minut till och sedan kallna. (I originalreceptet stod det 1 paket vaniljpudding, men jag vill bli av med marsanförpackningen från semestern, eftersom ingen gillar smaken och färgen på såsen om den äts som den är.)

Plommonkompott:
Tvätta 900 g sviskon (plommon), skär dem i halvor, ta ut kärnorna och dela dem sedan i fjärdedelar. Blanda med 250 ml juice / vin, 1 kanelstång och 1 msk brunt socker. Koka tills sviskon är nästan mjuka. Det kan ta litet längre tid än äpplena. Blanda marsan- / puddingpulver på samma sätt som till äpplekompotten och rör i och låt koka 1 minut. Låt svalna. Plocka upp kanelstången.

Deg:
Förbered en långpanna med bakplåtspapper eller smörj den med fett. Blanda 300 g mjukt smör i småklickar, 500 g mjöl, 200 g brunt socker, 1 msk äkta vaniljsocker (men det utgick här), 1 ägg och 1 krm salt med degkrokar och gör därefter smulor med händerna. Tryck ut drygt 2/3 i plåten som botten. Bred ut äpplekompotten på halva botten och sviskonkompotten på den andra. Smula över resten av smulorna. Grädda 45 minuter i 175 grader och låt svalna litet. Dela kakan mellan plommon- och äpplekompottshalvorna. Dela även dessa i två bitar, för att lättare kunna flytta dem från plåten. Dela sedan äpplekakan i ännu mindre bitar. I receptet står det 4 långa trekanter, men det kan man väl göra allt eftersom hur stora bitar man vill ha.

Fyllning:
Vispa ihop 500 g mascarpone, 500 g kvarg / kesella, 75 g socker och enligt receptet även stabilisatoren Sahnesteif (2 st). Jag hade i o f sig bara en kvar, och det går nog utan, fast då kanske fyllningen rinner ut något mera.

Bred fyllningen över den kalla plommonkakan. Lägg äpplekaksbitarna på fyllningen. Låt kakan stå kallt ca 2 timmar. Skär den sedan mellan äpplekaksbitarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar