fredag 6 september 2013

Urbenad kyckling med dragon och waldorfmos


Tänkte jag skulle testa att bena ur en kyckling, eftersom det tydligen är något som kockar ska kunna och något som jag skulle kunna visa kocklärlingen. Fördelen är främst att man kan få ut sex portioner av en enda stor kyckling eller kan fylla den (eller vakteln) och sedan skära upp den på ett smart sätt. Nackdelen är att det tar fruktansvärt lång tid för en nybörjare (så det gäller att öva på) och eftersom kyckling från stordrift är så billig, så lönar det sig knappast, räknat på personaltimmar.

1. Titta på en film på youtube om hur det går till.
2. Titta även i lämplig kokbok.
3. Kör.

Tyvärr hade jag inte kameran för att dokumentera den benfria kycklingen. Å andra sidan finns det en bra beskrivning i Harry Potter på hur en arm ser ut efter att en klantig lockhårig lärare magiskt låter benen i den försvinna. Ungefär så.

Så tar man benen och kokar dem med soppgrönsaker och 1,1 l vatten åtminstone 1,5 timmar, silar av och reducerar till 1/3.

I det här receptet skulle man röra ihop 100 g mjukt smör med 4 msk hackad dragon och saften av en citron och bre över insidan av kycklingen. Sedan häftar man ihop den med ett grillspett och steker den i ugnen med grillspettet överst innan man vänder. Först då ska man tydligen salta. Det var helt okej saltsmak ändå.

Nu var tyvärr tid och temperatur i receptet rätt så låga. Det blir nog högre temp och planerad längre tid nästa gång. Som det var nu, blev det en del väntetid för de kokta grönsakerna till moset.

När spadet och kycklingen är färdiga ska man späda kycklingskyn med det reducerade spadet och låta koka några minuter. Den här såsen är inte redd, men god ändå. Bör nog smakas av med salt och peppar.

Till Waldorfmoset kokar man för 4 portioner:
1 kg mjölig potatis, skuren i större bitar
500 g rotselleri, dito
300 g äpple, finskuret

Under tiden hackar man 2 msk valnötter grovt och fräser dem i 2 msk smör.

Mosa grönsakerna och blanda dem eventuellt med varm mjölk och smör (det blir ett ganska blött mos i vilket fall som helst). Smaksätt med salt och muskot och servera med nötsmöret.

Om man har tillräckligt mycket mos och andra grönsaker tror jag nog att det här kycklingreceptet räcker till sex personer. Man kan ju äta en efterrätt sen. Men annars är det litet snålt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar