måndag 7 oktober 2013

Fläskfilé med lönnsirap och rödkålspuré

Det finns många goda rätter med fläskfilé, även om medlemmarna i svenska internetforum tydligen anser att det är ytterst pinsamt att servera det till gäster, speciellt tillsammans med potatisgratäng, som är så gott. Här har vi nu en fransk variant på fläskfilé. Den är rätt häftig att se på och smakar också gott. Man behöver dock en gammaldags grönsakskvarn som pressar ner moset genom ett slags hålslag och lämnar de tjocka resterna kvar. Om man mixar kanske det fungerar med att passera ner moset genom en sil efteråt. Tyvärr tar det rätt så lång tid, så det kan vara bra att värma upp moset igen.


1 fläskfilé
1/4 rödkål
3 röda lökar
4 potatisar
20 g smör
ev. uppvärmd mjölk
100 g bacontärningar
20 cl hönsbuljong
1 msk balsamicovinäger
1/2 glas rödvin
3 msk lönnsirap
olja att steka i 
salt och peppar
flingsalt
gräslök, hackad

För moset ska man ångkoka hackad kål, halva potatisar, bacontärningar och lök i klyftor i 30 minuter. I receptet står det grovhackad kål, men jag tror att ju finare, desto lättare blir det att pressa den. Plocka undan 4 lökklyftor till dekoration och pressa resten genom en sil eller liknande. Obs! att bacontärningarna blir kvar i nätet och alltså bara har gett smak till anrättningen.

Köttet steker man på alla sidor, saltar och pepprar, och lägger sedan över det i en ugnsfast form. Häll vinet i stekpannan och rör om. Låt det nästan koka bort och häll på vinäger, buljong och lönnsirap (den kanske går med vanlig sirap om man tar litet mindre). Låt en tredjedel koka bort och häll sedan såsen över filén. Stek färdigt i 220 grader ca 20 minuter eller litet mer och ös hela tiden. Ta upp den och låt den vila något inlindad i aluminiumfolie. Reducera såsen ytterligare. Skär upp filén, servera med lök, överdragen med sås och med moset. Strö över gräslök.


Till efterrätt kokade jag färska sviskon till kompott och serverade med vispgrädde.

På kvällen blev det en liten rätt som inte fungerade i muffinsformar av silkon rent optiskt, men annars var den god. Det är en sorts portionsquiche.


Man ska smörja 6 små formar och klämma dit bacon eller lufttorkad skinka runt kanten. I muffinsformarna av silikon höll skinkan sig inte på plats, så jag lade den i botten istället och sedan försvann den i massan.

Vispa 5 ägg och 150 g grädde, salta (inte) och peppra. Rör i hackad basilika och 75 g färskriven parmesan. Häll smeten i formarna och grädda dem ca 20 - 25 minuter i 175 grader. Det är så mycket ägg i, så det blir nästan som äggstanning. Serveras med sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar