tisdag 29 oktober 2013

Husmoderns matjessill



Kocklärlingen rörde ihop den här mycket vanliga restaurangrätten, som i kockkokboken var angiven som förrätt. Jag har bara sett den som huvudrätt med potatis till, men det desto oftare. Ska man ha en fiskrätt på menyn är det antingen husmoderns matjessill eller fyrkantig panerad fisk.

Matjes, förutom i Sverige, är beteckningen på en lättsaltad sill i ett särskilt mognadsstadium, så den karakteristiska matjeskryddningen ingår inte i receptet.

150 g äpplen
120 g ättiksgurka
150 g lök
200 g sur grädde
100 g majonnäs

De fasta ingredienserna skärs i lagom bitar och blandas med resten. Smakas ev. av med salt, peppar och citron. Serveras efter behag med lökringar, citronskivor, minimajskolvar, dillkvistar, tomatklyftor och litet sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar