fredag 11 oktober 2013

Kocklärlingen lagar hjortgryta med rödkål och haublinge


Haublinge

Det här är nog en ganska ovanlig knödelvariant, som jag hittade i dagstidningen, där en dam från Haag, här i regionen, presenterade receptet, som hon sade sig ha ärvt. Man kan gissa att hon har en mycket hungrig familj, för hennes 4 portioner kan halveras utan problem. Här kommer min halverade variant, som kocklärlingen fick röra ihop.


250 g vetemjöl
250 g rågmjöl
1/2 jästtärning
1 krm socker
1 tsk salt
stött kummin efter behag
1 ägg
1 äggvita
250 ml mörkt öl (ett äldre manligt affärsbiträde rekommenderade eftertryckligt mörk export för matlagning - även ett särskilt märke - och levererade sitt recept på gulasch)
friteringsolja, ca 1,5 cm högt i kastrullen (om det är för mycket roterar haublingarna)

Ingredienserna ska ha rumstemperatur. Kocklärlingen gjorde en fördeg på jäst, degvätska, socker och litet mjöl, som fick förjäsa tills det syntes att jäsningen kommit igång. Sedan blandade han i resten av ingredienserna (men inte allt mjölet) och arbetade degen ordentligt. Den fick sedan jäsa rätt så länge medan han gick och tränade. Efteråt sätter man på kastrullen. Den ska ha 140 grader, men det är ju litet svårt att veta när man inte får använda fritösen (vilken måste vara välfylld och inte bara 1,5 cm högt). En sked doppas i den heta oljan och så klickar man i degen. Efter ett tag vänder man haublingarna. Det är ett helt okej recept, som var kul att testa. Man kan gott ha mycket kummin i. Får droppa av före serveringen.


Rödkålen gjorde kocklärlingen själv dagen innan efter recept i Vår kokbok. Den blev väldigt god och fick koka längre än de 30 minuter, som Coop rekommenderar.

Hjortgulaschen gjorde kocklärlingen på djupfryst hjort. 500 g räckte för tre och skulle kanske i nödfall räcka för fyra. Enligt receptet behöver man 1 kg för 4 - 6 personer.

1 kg rådjur (hjort) i bitar
3 lökar, finhackade
1/4 sellerirot, finskuren
1 - 2 morötter, finskurna
2 msk tomatpuré
5 dl rött vin (det kan gå åt mer)
5 dl köttbuljong
5 krossade enbär
5 krossade svartpepparkorn
1 timjankvist
1 rosmarinkvist
3 lagerblad
3 nejlikor

Stek köttet på alla sidor. Tillsätt grönsakerna och bryn dem också. Tillsätt tomatpurén och fräs litet. Salta och peppra. Tillsätt litet rödvin och låt koka in. Upprepa några gånger. Tillsätt resten av rödvinet och buljongen. Tillsätt kryddorna i en kryddpåse eller tesil. Låt puttra 2 - 2,5 timmar. Kocklärlingen var som sagt borta och tränade under tiden, medan morsan kollade att grytan inte brände vid, och spädde litet grann med rödvin.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar