torsdag 10 oktober 2013

Kocklärlingen marinerar och bakar


Tarte Tatin


Tore Wretmans recept anger inga mängder, så kocklärlingen körde bara på som en riktig kock. En låg vid form smöras och sockras generöst. Så lägger man äppleskivor som takplattor i formen, sockrar mera och lägger i smörklickar (osaltat smör). Ett lager till med äppleskivor, men det måste inte vara lika dekorativt, för det syns inte. Socker och smör. Ev. ett lager till, men det hade inte vi. Det gick åt 8 äpplen. Nu ska det in i ugnen i ca 200 grader, nästan längst ner eller med bara undervärme, tills äpplena är mjuka och fått litet färg. Under tiden gör man en pajdeg och ställer kallt. Äpplena ska också svalna innan man lägger på pajlocket och viker in kanterna, samt naggar och penslar med äggula (fast det kanske inte behövs, eftersom det handlar om undersidan?). In i ugnen igen. När pajdegen fått färg (se ovan) tar man ut formen och låter kakan svalna.


Stjälp upp kakan på en metallplåt / i en metallform. Stryk ut ojämnheter. Om första lagret äpplen var stiligt, ser det ut som ovan. Strö över generöst med socker och karamellisera under grillen tills kakan fått färg men inte bränts. Vi satte in kakan i mitten för säkerhets skull. Resultat: Se nedan!
Jättegott! Ett klassiskt lättgjort franskt recept utan konstiga ingredienser.


Chimichurri

Det är alltså ett nytt fint ord för marinad.


1 - 2 finhackade vitlöksklyftor
oregano (skulle vara 2 dl färska blad, men vi tog litet torkade)
1 röd finhackad chili utan kärnor (inte kocklärlingens "världens starkaste" utan morsans "normala"
1 liten finhackad rödlök
1 dl olivolja
2 msk vinäger
1/2 tsk strösocker
salt och peppar

Blanda och marinera fläskkotletter i kylskåpet. Grilla. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar