tisdag 8 oktober 2013

Potatissoppa och hönsfärslimpa med panerade potatisklyftor

Potatissoppa med ingefära och selleri

Högsta hönset, Angela Merkel, sägs vara en fena på potatissoppa, men vilket recept hon kör med vet jag inte. Det här receptet kan jag i alla fall rekommendera; soppan blir slät och fin och len.


1/2 - 1 finhackad lök
1 tsk olja
800 g potatis i tärningar
20 g ingefära, finskuren
50 g rotselleri, dito
1 kvist färsk timjan
hackad persilja
1 l grönsaksbuljong
50 ml grädde
rosmarin
muskot, salt, peppar

Fräs löken i olja med timjankvisten. Tillsätt potatis, ingefära, selleri och rosmarin. Häll på buljongen och låt soppan puttra ca 1/2 timme. Mixa soppan. Plocka ut örtkvistar eller häll den helst genom en sil. Blanda ner grädden och smaka av med kryddor och persilja.

Köttfärslimpa på gammal höna

Efter att ha kokat höns fryste jag ner filéerna. Nu var det dags att tillreda dem. Det var knappt 600 g, men jag låtsades att det var 700 g, för det stod det i receptet.


700 g hönskött, malt
1 msk stekfett
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad chili
30 g torkade tomater, småskurna
2 bitar franskbröd, blandat med vatten, eller motsvarande mängd ströbröd i vatten
timjan och mejram
4 fint krossade enbär
1 ägg
1 dl grädde eller creme fraiche
1/2 tsk salt och 1 krm peppar
100 g rostgrönsaker, d v s lök, morot och rotselleri, finhackade
2 dl brun kalvsbuljong (eller något tillfuskat)

Fräs lök och vitlök i matfett, tillsätt tomaterna och låt allt svalna litet. Blanda hönsfärsen med urkramat bröd, kryddor, örter, ägg och grädde. Forma färsen till en limpa och lägg i en ugnsfast form och låt den steka 10 minuter i 200 grader. Sänk värmen till 175 grader och lägg grönsakerna runt om och stek allt 50 minuter till. Skeda upp sky och grönsaker och lägg i en kastrull. Koka upp med fond eller liknande. (Tyvärr är nog grönsakerna inte tillräckligt mjuka efter den här tiden. Tycker inte att det gick att göra en bra sås med dem, men det var inte så väldigt viktigt.) Sila såsen. Serverades med potatis och morotssallad med riven selleri samt inlagd pumpa, men det passar nog med en annan sallad också.

Annorlunda klyftpotatis

I receptet utgicks från rå potatis, men det brukar ta så lång tid i ugnen sedan, så jag förvällde klyftorna fem minuter i saltat vatten. Ett kilo klyftpotatis blandas med 3 msk olja och en blandning av 75 g ströbröd, 1 tsk salt och 2 tsk paprikapulver. Man kan gott ta mer salt och paprika, tycker jag i efterhand.
Det står att det tar 45 minuter för rå potatis i 175 grader. Jag ställde in formen med förkokt potatis bredvid formen med hönslimpa när det var 30 minuter kvar. Det var lagom. Som sagt, litet bättre kryddning hade varit läckrare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar