fredag 22 november 2013

Briefyllda portvinäpplen med pumpernickelsås


Ska det vara ost eller något sött till efterrätt? Om man inte kan bestämma sig, är det här en möjlighet. Det här gjorde vi tillsammans, kocklärlingen och jag, för jag trodde inte att han skulle hinna med det själv, men det skulle han nog ha gjort faktiskt. I varje fall har han tidigare gjort vaniljsås, så han vet ju hur det går till.


För fyra personer tar man 4 äpplen och halverar dem, tar ut kärnhuset med ett kuljärn och slänger det och tar sen ut mera fruktkött med kuljärnet, vilket man finhackar och blandar med 200 g finhackad brie. De halva äpplena kokar man sedan i 125 ml portvin med snittytan nedåt. Det tog nog mer än 4 minuter och dessutom fick de koka litet på andra sidan också för att bli litet mjuka, men inte för mjuka. När de har svalnat fyller man dem med ostblandningen.


För såsen vispar man 1 äggula och 1 ägg över vattenbad tills det blir litet pösigt. Samtidigt kokar man upp 1 dl mjölk, 1 dl grädde, 1 msk socker och fröna från en vaniljstång och häller detta över äggen under vispning. Sedan vispar man allt i vattenbad tills krämen blir tjock, ställer skålen i kallt vatten och fortsätter att vispa tills krämen är kall. Därefter vispar man 1 dl grädde till skum och blandar i tillsammans med 50 g finsmulad pumpernickel (1 skiva) och häller över äpplena. Det ser kanske inte så tjusigt ut, men det är väldigt gott. Nu när jag tittar efter i receptet, ser jag att de har hällt såsen på tallriken och lagt de fyllda äpplena på den. Ja, okej, det ser elegantare ut.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar