lördag 16 november 2013

Saffransgul pumpakaka med citrussmak

Saffransgul utan saffran alltså.


Koka ca 600 g pumpa (hokkaido rekommenderades, men jag tog muskatpumpa) i 1 dl vatten tills den blir mjuk och mixa den. Det ska bli 4 dl. Låt det kallna.

Smöra och bröa en stor hålform på 3 l eller använd en av silikon (jag tycker att silikonformar är perfekta för den här sortens kakor, för de kan inte fastna då). Vispa 250 g mjukt smör och 250 g socker, samt 1 msk äkta vaniljsocker pösigt. Tillsätt sedan 6 ägg, ett i taget och vispa däremellan. Blanda 500 g mjöl med 1 msk bakpulver och sila ned det omväxlande med pumpan. Vänd ner detta försiktigt. Grädda 50 - 60 minuter i 175 grader.

Låt kakan svalna 20 minuter i formen.

Koka under tiden saften av 2 - 3 apelsiner och 3 - 4 citroner (sammanlagt 3 dl) med 150 g socker utan lock tills den blir litet tjockare. Vänd kakan ur formen, och sedan tillbaka i formen igen. Gör små hål med en pinne och häll den något avsvalnade saften över och låt den sugas upp. Låt kakan svalna helt i formen innan den stjälps upp.

Servera ev. med crème fraiche.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar