söndag 15 december 2013

Pärlhöns i lergryta


En mycket god maträtt - undrar om den inte skulle vara nästan lika god med vanlig kyckling i.


Eftersom rispåsen var så tjusig fick jag lust att arrangera ett stilleben med några av ingredienserna.


Den här rätten från Lombardiet tar visserligen lång tid, men är inte särskilt arbetsintensiv. Först delar man pärlhönset i fyra delar och droppar över ett par matskedar marsala. Enligt experterna på internet går det lika bra med madeira, för marsala är ingen stapelvara i tyska affärer. Sen ska hönset marineras i två timmar medan lergrytan står vattenfylld i en balja.

Peppra pärlhönan och pensla den med smält smör. Hacka rosmarin, salvia och timjan och strö över köttet. Salta bara lätt. Linda sedan in de fyra delarna med 1 - 2 skivor lufttorkad skinka (tog schwarzwälder) och lägg dem i lergrytan. Häll över mera smält smör och sätt på locket. Lergrytan ställs nu i kall ugn, som sätts på 180 grader. Nu ska den stå där i 2 timmar utan att man lyfter på locket. Då stänger man av ugnen och låter rätten stå kvar där ca 15 minuter, innan man för första gången öppnar locket i gästernas åsyn. Köttet löser sig efter den långa tiden i ugnen väldigt bra från benen utan att vara överkokt.

Under tiden har man massor av tid att göra risotto, t ex med basilika, eller annat som passar till. I receptet rekommenderades smörstekta morotsslantar med marsala (madeira), men här blev det en grönsallad. Verkligen väldigt gott. Till detta passar ett inte alltför mesigt vin, då skinkan är mycket smakrik. Vi hade en ovanlig sorts rosévin till (druvsort: Herold).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar