lördag 14 december 2013

Rödbetscarpaccio med karamelliserade valnötter

... eller rödbetssallad. Mycket god! Den kräver dock en del förberedelsetid.



Det behövs ca 500 g kokta och skalade rödbetor för 4 personer.
Skiva rödbetorna. Skala 1 ekologisk apelsin (bara det gula) med potatisskalare. Pressa den. Pressa ev. en apelsin till om den första inte ger så mycket saft. Koka upp skal och saft med 2 lagerblad 100 ml vitvinsvinäger och 80 g socker. Häll lagen över de skivade rödbetorna som får stå kallt minst en timme, gärna över natt. Sila av lagen i en kastrull och koka in den så den blir tjockare. Låt den kallna.
Hacka ca 10 - 12 valnötskärnor grovt och lägg dem i en stekpanna med 1 msk socker. Karamellisera dem på inte för hög värme. Ta ut dem ur stekpannan och låt dem svalna på ett fat.
Salta och peppra ev. färsk getost, ca 150 g. Annars brukar den vara tillräckligt salt. Skölj och förbered t ex 100 g portulak (jag tog fältsallad, maché). 
Servera så här:
Portionera ut salladen. Lägg rödbetsskivorna över. Klicka eller lägg över getosten. Strö över de karamelliserade nötterna och häll över dressingen. Servera t ex med grovt bröd och ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar