tisdag 7 januari 2014

Baba au rhum


Den här klassiska franska efterrätten ska en kocklärling känna till, så nu gör han det. Tyvärr hoppar läroboken över en del viktig information, som en kocklärling inte kan känna till. Tur att hans morsa har bakat förr.



250 g mjöl
1 dl mjölk
30 g jäst
2 ägg
60 g smör
salt, citronskal (eller äkta vanilj)

Det är naturligtvis inte bara att slänga alla kalla ingredienser i en skål och röra om som text och bild antyder i boken. Vi smälte smöret, värmde upp mjölken och faktiskt också de uppvispade äggen (då de skulle ha kylt ner smeten rätt ordentligt) till kanske 30 grader. Hellre det än litet för varmt. Sen rörde kocklärlingen ut jästen med degvätskan, tillsatte rivet skal av en citron och mjölet, litet i taget, men mängden stämde i alla fall. Det ska bli en lös deg som arbetas ordentligt och får jäsa först en gång i bunken och sedan en gång till i formar. Man ska ju ha små fina formar med hål i egentligen, men det gick hur bra som helst med muffinsformar av silikon (6 st). Sen gräddas babborna 20 minuter i 200 grader och doppas sedan i sockervatten med rom. Sockervattnet är lika viktdelar vatten och socker som får koka ett par minuter. Här skvätte vi i litet rom efter behag (det behövdes inte så mycket för att få smak) och sedan doppade kocklärlingen babborna och lät dem suga i sig lösningen. Sen fick de droppa av och svalna på galler. Serverades med plommonkräm (som kocklärlingen gjort) och vispad grädde. I Frankrike brukar man servera med grädde och körsbär. I läroboken serveras babborna dessutom med något som ser ut som vaniljsås och färsk frukt, samt hackad pistasch; på en annan bild ser det ut som de uppskurna babborna serveras med hallonsås, chokladmousse och persikor, samt grädde och körsbär. Det är i alla fall en god och rätt så lättgjord efterrätt om man inte krånglar till det med för mycket dekoration.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar