fredag 10 januari 2014

Päron Helene


Det blir lätt så geggigt som på bilden och därför serveras såsen separat, så att gästerna får gegga ner tallriken själva. Sen skulle det vara en klick vispad grädde också, men vi tänkte att vi kunde spara in de kalorierna.


Kocklärlingen var denna dag mycket motiverad och kokade päronen (med utskuret kärnhus) i sockerlag (2,5 dl ska visst räcka till 300 g päron för sex portioner) (lika viktdelar vatten och socker som fått koka ihop ett par minuter). Det var en bra idé att han lät den bukiga sidan av päronen ligga neråt, för de delar av päronen som var överst missfärgades medan de svalnade i sockerlagen. Måste kolla upp om man kan undvika detta t ex med att ha mer sockervatten och kanske något som håller ner päronen.

Chokladsåsen görs på 
100 g (block-)choklad som smälts i vattenbad
2 dl vispgrädde som kokas upp med en halv vaniljstång och utskrapade frön
Häll den heta vispgrädden i den smälta chokladen och rör om.

Servera päronen med 2 kulor vaniljglass, 2 dl vispgrädde (om det ska vara förnämt) och den fortfarande varma chokladsåsen alltså separat. Det ska visst bara vara 1/2 päron per person, men who cares?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar