lördag 1 februari 2014

Äpple- eller kvittenpaj med mördegsbotten och mandelmassekräm


Bland bakverk och kastruller heter bloggen, där jag hittade det receptet. Förutom att havresmulet där verkade ha tappat bort havren (så jag gick efter Vår Kokboks smuldeg) och att jag tyckte att vaniljsåsen var litet överkurs (vi har ju vaniljglass i frysen), så följde jag det mer eller mindre. Väldigt bra recept. Kvittenklyftorna har jag tidigare kokat i vin och socker och fryst in, men om man tar äpplen behöver man bara lägga dem på den läckra mandelmassefyllningen.


Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör
180 g mjöl (3 dl)
60 g florsocker (1 dl)
1 äggula

(Jaha, sa kocklärlingen tog du 1-2-3-receptet - 1 del socker, 2 delar smör och 3 delar mjöl? Och så var det faktiskt!)

Blanda ihop mördegen, kavla ut den, lägg den i quicheformen, fixa kanterna och ställ kallt. Man brukar i o f s ställa mördegen kallt, kavla ut den och ställa den kallt igen, men det gick hur bra som helst på det här sättet.

Mandelmassefyllning:

190 g mandelmassa
2 krm kardemumma
80 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor

Husmorsknep: Mandelmassan ska vara kyld och rivjärnet oljat, så går det lätt som en plätt att riva mandelmassan. Blanda den först med kardemumman (kocklärlingen kände direkt igen smaken) och litet i taget av smöret och därefter en äggula i sänder, samt ägget.

Äppelfyllning:

4 äpplen i klyftor eller motsvarande mängd kvitten (förberedda)
2 krm kardemumma
8 krm kanel
50 g mandelsplitter
2 msk flytande honung
1/2 dl brunt socker

Blanda kryddningen med frukten.

Havresmulor:

2 - 3 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
100 g smält smör

Blanda.

När ugnen har 175°, bred ut mandelsmeten på mördegsbottnen, lägg de smaksatta frukterna ovanpå och strö över havresmulet.

Gör ev. vaniljsås, t ex som i originalreceptet, vispa grädde, servera med glass eller hoppa över alltihop. Pajen är god ändå.



1 kommentar:

  1. Vad kul att du testade den, visst är den god. Vad bra att du uppmärksammade att jag glömt havregrynen, det är nu åtgärdat. Tack för länkningen!!!

    SvaraRadera