torsdag 13 februari 2014

Aprikos- och skinkfyllda ankbröstrullader med tryffelmos och purjobuketter



Kocklärlingens lyxiga middag på lellelördag

Hur purjon tillreds ser man här. Det är ett jättebra sätt att använda purjolök som blir över. Här säljs den nämligen oftast billigt i kiloförpackningar och när man bara behöver en purjo till någonting, tenderar resten att ligga för länge i kylskåpet. 

Potatismoset är gjort på nästan vanligt sätt. Istället för smör häller man i litet tryffelolja för att få tryffelmos. Tänk på att värma upp mjölken innan du tillsätter den. Kall mjölk kyler ner potatisen rätt så ordentligt.

Ankbrösten är inte särskilt svåra att laga. Skär bort huden med en vass kniv och skär denna i småbitar och stek bitarna på mycket låg värme för att ta vara på ankfettet.

Dela ankbrösten vågrätt, så det blir två filéer av varje ankbröst. Lägg plastfolie på filéen som skydd och slå den plattare. Lägg en skiva skinka (serrano- eller annan lufttorkad skinka) och 3 torkade aprikoser på den. Vik upp kanterna och rulla upp rulladen. Fäst kanten med en sticka eller bind upp rulladen.

Bryn rulladerna på alla sidor i ett par matskedar ankfett och häll sedan på (ank-)fond och bräsera dem 1,5 timmar i vanlig gryta eller 30 minuter i tryckkokare. Red såsen med litet maizena utrörd i t ex vin. Servera med t ex mos och purjo som här.

Den här rätten är ovanligt mager för att vara anka, då fettet är borttaget. Gott, men anksmaken är litet svagare av samma orsak.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar