måndag 24 februari 2014

Gyros i ugn



Något originalrecept från Grekland rör det sig inte om, men det blev gott ändå. Man kan öka på kryddmängden om man vill. Jag gjorde hälften av nedanstående recept för 10 personer (minst). Vi åt två dagar i sträck av gyrosen med kålsallad (en grekisk sallad med tomater och oliver passar förstås också) och sedan var ändå hälften kvar och hamnade i frysen.

1,5 fläskkarré i bit utan ben
4 msk gyros- (kebab-)krydda
2 tsk salt
1 tsk peppar
6 msk olivolja
2 jättestora lökar (eller flera små)

Det är bäst att förbereda rätten dagen innan. Frys in köttet ca 2 timmar (kanske något mer), skär det tunt med maskin. Skiva löken. Blanda de andra ingredienserna och marinera kött och lök minst 1 timme eller över natt. (Det som är litet knasigt är att man efteråt måste sortera kött och lök, vilket är rätt kladdigt.) Sedan varvar man köttet med hälften av löken i en ugnsfast form och trycker till mellan varven. Resten av löken läggs ovanpå. Täck med aluminiumfolie och stek 1 timme i 200°, ta bort folien och stek 30 minuter till och ös flera gånger. Skär tunna skivor (de håller inte ihop särskilt bra när köttet är varmt) och servera med ris eller klyftpotatis, samt en lämplig sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar