torsdag 13 februari 2014

Kocklärlingen lagar karamellkräm



Karamellkräm kan man förbereda i god tid. Egentligen rör det sig om en äggstanning. Det här receptet är väldigt bra.

Smält 80 g socker i en kastrull på låg värme. Rör inte! Skaka bara litet på kastrullen så att sockret fördelar sig jämnt. Pensla under tiden några formar med smält smör. Det blir fyra rätt så stora portioner eller flera mindre. När sockret har smält och fått färg fördelas det på formarna. Det gör ingenting om det stelnar igen.

Sätt ugnen på 140°. Koka upp litet vatten. Ställ fram en större form, där småformarna får plats.

Skrapa ur en vaniljstång och lägg fröna och eventuellt stången (om den inte kommer i en burk med socker som ska bli vaniljsocker) i en kastrull med gräddblandad mjölk - receptförfattaren föreslår 3 dl grädde och 1/2 dl mjölk, men säger att det är okej med hälften / hälften - kocklärlingen hade bara 2 dl grädde till handa, så han fyllde upp till 3,5 dl med mjölk, d v s 1,5 dl). Häll över 2 msk socker och koka upp. Ställ undan kastrullen litet grann.

Vispa lätt upp 2 ägg och 2 äggulor med knappt 40 g socker. Häll försiktigt den heta mjölken över äggblandningen under omrörning. Sila mjölken (för att bli av med äggklumpar och ev. vaniljstång). Häll den i formarna med karamellen. Sätt formarna i den stora formen. Ställ in den längst ner i ugnen och häll det heta vattnet runt om småformarna, ca 1/3 högt.

Låt äggstanningen / krämen stelna i ugnen under ca 50 - 60 minuter. Den ska inte få färg. Låt den svalna och ställ in i kylkskåp för minst 4 timmar. Lös krämen från kanten med en vass kniv och stjälp upp krämen på tallrikar vid servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar