måndag 17 februari 2014

Rödvins- och svartpepparsås


Det här receptet såg jag tillagas av en TV-kock och hittade det på nätet. Pepparsåsen är rätt så lik originalet, men det blev en vanligare fisk och tillbehör som finns i affärerna. Lila flottyrfett till potatisen skulle det vara - aldrig hört talas om! Och jo, man får ha rödvin till fisk. Har tidigare tillagat en rödvinssås à la fransk bistro, så det var inget nytt.


25 g hela svarta pepparkorn (det skulle vara 50 g, men jag fegade ur)
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackat schalottenlök
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
250 ml (port)vin (sparsamhetsgenerna tog över och ändrade receptet till hälften portvin, hälften enkelt rödvin)
4 - 5 dl kalvfond (tog oxfond)
balsamicovinäger, (klarat) smör, socker, salt, maizena att reda med

Fräs pepparkornen i smör tills de börjar gnissla (!). Tillsätt lök och vitlök, samt rosmarin och timjan och låt dem fräsa med litet grann. Häll på vin och fond, krydda med en skvätt vinäger, en gnutta salt och socker och låt koka in till hälften. Sila. Red såsen.

Såsen serverades med stekt vildlax med citronpeppar, klyftpotatis och tillsnitsade morötter, zucchini och selleri i kulor (synd att det inte är jag som ska göra kockprovet - kocklärlingen hatar att snitsa morötter, vilket inspektörerna på provet tydligen förväntar sig). 

Så här glaserar man och tillagar grönsakerna:

Lägg smör och litet socker i en kastrull och fräs morötterna och sellerikulorna på mellanstark värme. Häll så småningom i en skvätt buljong eller saltat vatten och låt grönsakerna bli färdiga. Jag tog upp sellerin efter ett tag och lät morötterna få längre koktid och lade sedan i dem igen. På slutet fick zucchinin också vara med.

Den här såsen blev väldigt god, kan tilläggas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar