lördag 22 februari 2014

Szegediner gulasch


Kocklärlingen kokade gulasch med surkål häromdagen. Den hade en strykande åtgång. Varianten kallas szegediner gulasch (uttalas tschegediner). Vi åt den dagen efter, för att smakerna skulle ha hunnit mogna. Jag stekte upp brezelknödel som tilltugg.


För 6 portioner:

1 kg lök
3 vitlöksklyftor
150 g rotselleri
några morötter
1,5 kg nötkött
stekfett
salt, peppar
2 - 3 msk paprika, stark eller ej
1 - 2 msk tomatpuré
minst 3 dl rödvin eller fond eller blandat
1 msk mejram
1 tsk kummin

några röda paprikor

250 g surkål
1 tsk smör
2 - 3 tsk socker

Skiva löken, hacka vitlöken, skär sellerin i småbitar och morötterna i slantar. Skär köttet i 4 cm stora kuber. Bryn köttet, litet i taget och ta upp de stekta portionerna ur grytan igen. När den sista omgången brynts, lägg i löken och bryn den, tillsätt morötter, vitlök och selleri och fräs dem litet, tillsätt resten av det brynta köttet, strö över paprikapulvret, tillsätt tomatpurén och fräst litet, häll på vinet och låt koka in litet. Tillsätt mejram och kummin och ev. (mer) fond eller 1,5 l vatten. Låt koka 90 minuter med lock och 30 minuter till ev. utan lock, om grytan innehåller mycket vätska. Vid detta moment tillsätts strimlad paprika och surkålen.

Surkålen fräser man dessförinnan i smör och strör över socker och låter detta få litet färg, innan surkålen tillsätts i grytan. 

Gulaschen kan serveras med potatis, knödlar, spätzle eller liknande som suger upp såsen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar